Stap budget rijbewijs - Kees de Vaan opleidingen
Stap budget rijbewijs

Stap budget aanvragen voor je rijbewijs of opleiding?

Vanaf 1 maart 2022 heb je de mogelijkheid om een bedrag van €1000,- van de overheid te krijgen voor het volgen van een opleiding of cursus en het volgen van een aantal rijopleidingen valt daar ook onder.

Een zetje in de goede richting

Zit je er al een tijdje over na te denken om bijvoorbeeld een aanhangerrijbewijs of camperrijbewijs te gaan halen maar staan de kosten ervan je nog wat in de weg en komt het er daardoor steeds niet van? Dan is nu het juiste moment! De overheid heeft een bepaald budget beschikbaar gesteld om de positie van werkenden en werkzoekenden op de arbeidsmarkt te verbeteren. Met dit budget willen ze mensen stimuleren om zich te (blijven) ontwikkelen door bijvoorbeeld nieuwe vaardigheden te leren of beter te worden in hun huidige baan. Voor een aantal van onze opleidingen geldt zelfs dat ze compleet gratis worden dus waar wacht je nog op?

Het STAP-budget

STAP staat voor stimulering arbeidsmarktpositie en is bedoeld als persoonlijk ontwikkelbudget om jouw positie als werkende of werkzoekende te verbeteren. Het STAP-budget komt in plaats van de regeling waarbij studiekosten en andere scholingskosten van de belasting aftrekbaar waren. De mogelijkheid om die studie of scholingskosten van de belasting af te kunnen trekken bleek niet genoeg stimulans te zijn voor de doelgroep die dit juist zo goed kan gebruiken. Mensen die om financiële redenen bijvoorbeeld geen opleiding kunnen volgen zullen minder snel investeren in een opleiding om vervolgens een deel van die kosten aan het einde van het jaar weer terug te kunnen krijgen. Met dit STAP-budget kun je zelf kiezen of je gaat voor een opleiding of cursus waarvoor je nog iets moet bijbetalen of dat je kiest voor een opleiding die €1.000,- of minder kost zodat je zelf helemaal niks meer hoeft te betalen. Als je kiest voor een opleiding waarvoor je nog wel wat moet betalen kun je altijd je werkgever vragen om een bijdrage, die heeft er tenslotte ook profijt van wanneer jij je ontwikkelt en breder inzetbaar wordt.

STAP-budget rijopleiding

Bij Kees de Vaan bieden we een aantal opleidingen aan waarbij gebruik gemaakt mag worden van het STAP-budget van het UWV. Zoals al eerder genoemd kun je gaan voor het aanhanger of camperrijbewijs waarbij je nauwelijks tot niets hoeft bij te betalen of je kunt het geld gebruiken om te gaan voor je vrachtwagenrijbewijs of je tractorrijbewijs. Heb jij deze rijbewijzen al binnen of zoek je iets anders, dan komen ook de verschillende heftruckdiploma’s, de VCA-cursus, de cursus bedrijfshulpverlening (BHV) of nascholing voor Code 95 in aanmerking voor het STAP-budget.

Krijg ik zomaar die 1000 euro?

We kunnen ons voorstellen dat jij je afvraagt wat je daar allemaal voor moet doen en wanneer het addertje onder het gras vandaan komt. Er zijn inderdaad een aantal eisen verbonden aan het krijgen van die 1.000 euro want voor niks gaat alleen de zon op maar gelukkig zijn de gevraagde eisen niet erg bijzonder. Het STAP-budget kan worden aangevraagd door iedereen van 18 jaar of ouder maar die nog niet met pensioen is en die zelf (of waarvan de partner) een nationaliteit heeft van binnen de Europese Unie. Daarnaast moet je volksverzekerd zijn en mag je dit kalenderjaar nog geen gebruik hebben gemaakt van het STAP-budget. Logischerwijs is het krijgen van de duizend euro ook alleen mogelijk zolang de voorraad strekt. Het budget wordt vanaf maart in vijf verschillende tijdsvakken vrijgemaakt.

Bij welke instelling mag ik een opleiding volgen?

Om ervoor te zorgen dat er niet opeens allemaal malavide opleidingsinstellingen bij komen die uit zijn op het STAP-budget moet ook de opleider aan een aantal eisen voldoen. De opleidingsinstelling moet erkent zijn door het OCW, het NRTO, het NCP-NLQF of door de eigen sector- of brancheorganisaties en in sommige gevallen moet ook de specifieke opleiding of cursus door een van de eerdergenoemde instanties erkent zijn. De opleidingen die wij aanbieden voldoen allemaal aan de gevraagde eisen.

 Kom maar op met die opleiding!

Heb je al een opleiding in gedachten en kan je niet wachten om ermee te beginnen? Om van het STAP-budget gebruik te maken moet je in het STAP-portaal van het UWV een aanmeldingsbewijs indienen en dat kan pas wanneer jij je voor een opleiding hebt aangemeld. Wij hebben ervoor gezorgd dat jij je nu alvast kan aanmelden voor de gewenste opleiding en dat je zo snel mogelijk na 1 maart het bewijs van aanmelding van ons krijgt. Wanneer jij de aanmelding hebt afgerond in het STAP-portaal zal het UWV overgaan tot betaling. Zij storten het bedrag van duizend euro (of minder) rechtstreeks naar de opleidingsinstelling zodat jij er in sommige gevallen niet meer naar om hoef te kijken.

Wacht niet te lang!

Wie komt het niet bekend voor, je wacht net iets te lang met de aanschaf van dat leuke kleding- of meubelstuk en op het moment van kopen is jouw maat niet meer leverbaar! Het bedrag dat de overheid heeft vrijgemaakt voor het STAP-budget is ook niet oneindig en dat betekent dat lang niet iedereen hier gebruik van kan maken. Om jezelf te verzekeren van het budget meld je je hier alvast aan voor de opleiding. Als je nog wat vragen hebt of gewoon wat meer informatie wil kun je uiteraard ook rechtstreeks contact met ons opnemen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen