Tussentijdse toets voor rijbewijs B komt te vervallen: wat betekent dit voor jou?
Het behalen van je rijbewijs B is een belangrijke mijlpaal in je leven. Voor veel rijbewijsleerlingen is de tussentijdse toets een handig hulpmiddel om zich voor te bereiden op het praktijkexamen. Maar nu heeft het CBR besloten om deze tijdelijk te stoppen met de tussentijdse toetsen. Wat betekent dit voor jou? In deze blog leggen we je alles uit over deze verandering en de gevolgen ervan.
Wat was de tussentijdse toets?
De tussentijdse toets (TTT) is een proefexamen een aantal lessen voor het praktijkexamen. Deze toets lijkt op het praktijkexamen en wordt afgenomen door een examinator. Tijdens deze toets krijg je een idee hoe het echte praktijkexamen eruit gaat zien en krijg je feedback over het rijden van een examinator. Een groot voordeel van de TTT is dat je, bij goed resultaat, vrijstelling kon verdienen voor de bijzondere verrichtingen op het praktijkexamen.
Waarom wordt de tussentijdse toets voorlopig niet afgenomen?
Door het tijdelijk stoppen van de TTT wordt de wachttijd op een praktijkexamen korter
Het CBR heeft besloten om de tussentijdse toets voorlopig te stoppen om de wachttijd bij het CBR te verminderen. Het CBR heeft op het moment lange wachttijden voor praktijkexamens. Door de tussentijdse toets tijdelijk te stoppen, ontstaat er meer ruimte in de planning voor reguliere praktijkexamens. Op deze manier verwachten ze de wachttijd voor hetr aanvragen van praktijkexamen te verminderen.
Wat betekent dit voor leerlingen?
Voor rijbewijsleerlingen heeft het verdwijnen van de TTT zowel voor- als nadelen:
- Geen kans meer op vrijstelling voor bijzondere verrichtingen – Kandidaten moeten nu tijdens het praktijkexamen alle onderdelen, inclusief bijzondere verrichtingen, uitvoeren.
- Minder kosten – Het schrappen van de TTT bespaart leerlingen gemiddeld 150 tot 200 euro.
- Meer druk op het praktijkexamen – Zonder de TTT als oefenmoment, kan het praktijkexamen als spannender worden ervaren.
Wat kunnen leerlingen doen om zich goed voor te bereiden?
Hoe bereidt je jezelf zo goed mogelijk voor op je praktijkexamen? Hier zijn enkele tips:
- Neem voldoende rijlessen – Zorg ervoor dat je rijinstructeur vertrouwen heeft in jouw rijvaardigheid voordat je op examen gaat.
- Oefen onder examenomstandigheden – Vraag je instructeur om een proefexamen te houden zodat je weet wat je kunt verwachten. Les ook op examentijden. De meeste examens zijn rond 08:00 uur in de ochtend. Zorg er dus ook voor dat je een aantal keer rond deze tijd hebt gelest zodat je weet wat je kan verwachten.
- Stel vragen aan je instructeur - Door veel te vragen aan je instructeur zorg je ervoor dat alles duidelijk is voor je en je zelfverzekerd op examen kan.
- Ken de bijzondere verrichtingen goed – Omdat je hier geen vrijstelling meer voor kunt krijgen, is het extra belangrijk om ze goed te oefenen.
Nog vragen?
Heb je een tussentijdse toets gepland staan of vragen over deze verandering? Neem dan contact met ons op, we vertellen je er graag meer over!