Ongeluk tijdens het rijlessen

Ongeluk tijdens het rijlessen

Ongeluk tijdens de rijles

Wanneer je bent begonnen met rijlessen is de grootste angst die je hebt vaak om een ongeluk te veroorzaken. Je mag eindelijk de openbare weg op en dat is best spannend ook al zit er iemand naast.
Maar wie is er aansprakelijk wanneer je door een onverwachte situatie een ongeluk maakt en bijvoorbeeld tegen een paaltje aan rijd?

Juridische bestuurder

In het reglement staat dat de rijinstructeur als juridisch bestudeer gezien moet worden. De leerling die op dat moment rijles heeft is wel feitelijk bestuurder, maar wordt via de verzekering gezien als inzittende. De instructeur is tijdens de rijles aansprakelijk. Je rijschool kan zich hier voor verzekeren en dit wordt dan ook vaak gedaan, want een ongeluk zit in een klein hoekje.

Uitzonderingen

Wanneer je gaat lessen en jij hebt als leerling alcohol of drugs gebruikt en stapt in de auto maakt dit jou aansprakelijk. De instructeur moet jou er altijd op wijzen dat je niet met alcohol en of drugs achter het stuur mag zitten. In het geval dat je die gebruikt hebt gaat de rijles niet door.

In het bezit van een rijbewijs

Wanneer jij een lesauto bestuurd en jij hebt je rijbewijs al is dit een ander verhaal. Je hebt bijvoorbeeld rijles op je rijangst te overwinnen of een rijtest af te nemen. In dit geval ben jij zowel feitelijk als juridisch de bestuurder er dus aansprakelijk voor schades. Het zelfde geld voor motorrijlessen.