Voorkomende fouten tijdens de rijles

Voorkomende fouten tijdens de rijles

Veel voorkomende fouten tijdens de rijles

Wanneer je iets voor het eerst doet maak je vaak fouten. Dit is ook niet anders met de eerste autorijlessen. Dit is overigens helemaal niet erg, want van fouten leer je. Wanneer je voor het eerst onderdeel bent in het verkeer is dit best spannend. Waar moet je rekening mee houden? Wat is de beste beslissing? Hoe snel moet ik handelen? Dit zijn vragen waar je tegen aan gaat lopen. Wij bespreken hieronder de meest voorkomende fouten tijdens de rijles zodat jij straks goed ingelezen de weg op gaat tijdens je autorijlessen.

Plek op de weg    

Wanneer je voor het eerst de weg op gaat met de auto kan het lastig zijn op de juiste plek op de weg te kiezen. Vaak rijd je binnen de lijnen. Echter kan de situatie op de weg veranderen een geparkeerde auto, fietsers en of andere obstakels die op de weg aanwezig zijn. Je moet je aanpassen aan de situatie op een veilige manier. Op zulke momenten zijn de verkeersregels niet altijd heilig.
De veiligste manier is om hen in te halen of te wijken via de andere weghelft, Probeer dus niet ten alle tijden binnen de lijnen te blijven wanneer de situatie er niet voor is.

Wanneer je de situatie oplost met het inhalen via de andere weghelft let er dan op dat er geen tegenliggers aankomen. Dit doe je door je plan voorafgaand al gemaakt te hebben dit helpt wanneer je ook ten alle tijden goed voorruit kijkt en een situatie aan ziet komen.
Veiligheid gaat tenslotte boven alles!

Houd je altijd aan de maximale snelheid

Zolang het veilig is mag je de aangegeven maximale snelheid hanteren. Dat betekend dat je vlot met het verkeer kunt meer rijden maar mocht de situatie anders worden dat je de snelheid hier op aanpast. Dit alles doe je ook tijdig doormiddel van het vooruit kijken.

Een veel voorkomende fout is het te hard door de bocht rijden omdat men denkt dat de snelheid vastgehouden moet worden. In zulke situaties moet je altijd aan de veiligheid denken en is de beste oplossing op de snelheid te verminderen en iets langzamer door de bocht te gaan. Hier is het ook weer van belang dat je goed vooruit kijkt door de bocht zo kun je een juiste inschatting maken en tijdig vaart verminderen.

Daarnaast gebeurt het regelmatig dat men te snel op een kruising aan komt rijden waardoor er een onveilige situatie kan ontstaan. Kijk daarom altijd goed vooruit en pas de snelheid aan op de situatie die jij vroeg tijdig al hebt gezien.

Kijkgedrag

Hierboven is het al een aantal keer benoemd het vooruitkijken, jouw kijkgedrag. Wanneer je goed gebruik maakt van de spiegels en goed vooruit blijft kijken wat er in de omgeving gebeurd is de kans op verassingen erg klein.

Blijf je blik veranderen op de weg. Blijf altijd in je spiegels controleren wat er om je heen gebeurt. Hiervoor gebruik je de binnen en buiten spiegels. Zo houd je het gehele overzicht. Deze handeling wordt vaak veel te snel uitgevoerd men schat de situatie dan verkeerd in. Neem de tijd om de situatie te bekijken en hierna op een veilige manier te handelen.